Израелският премиер Бенямин Нетаняху e уведомил американския президент Джо Байдън в

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху e уведомил американския президент Джо Байдън в
Коментари Харесай

Нетаняху уведоми Байдън за наземна операция в Газа, много чужденци са жертви на войната

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху e уведомил американския президент Джо Байдън в неделя, че Израел няма различен избор, с изключение на да стартира сухопътна интервенция в Газа.

" Трябва да влезем ", е споделил израелският водач, оповестява американската медия Axios, базирайки се на информация от трима израелски и американски източници.

От своя страна държавният глава на Съединени американски щати не се е опитал да разколебае Нетаняху.

Френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц също оповестиха, че ще беседват по телефона довечера с американския президент Джо Байдън и английския министър председател Риши Сунак по тематиката за Близкия изток, съобщи Франс прес.

" Германия и Франция в действителност стоят паралелно с израелския народ в този драматичен миг ", сподели Еманюел Макрон при идването си в Германия.

Федералният канцлер Олаф Шолц настоя за нуждата от попречване на " детонация в района ".

На този фон Вашингтон днес удостовери гибелта на деветима американци в Израел в резултат на насилието в израелско-палестинския спор и прибавиха, че други техни жители са в неопределеност, съобщи Ройтерс.

" В този миг можем да потвърдим гибелта на деветима американски жители ", съобщи представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър.

" Можем да потвърдим, че има американски жители в неопределеност и работим с нашите израелски сътрудници, с цел да установим тяхното местонахождение ", добави той.

Самоличността на убитите американци към момента не са били открита, прибавя Българска телеграфна агенция.

" Поднасяме най-дълбоки съболезнования на жертвите и на фамилиите на всички наранени и пожелаваме на ранените бързо възобновяване. Продължаваме да следим ситуацията от близко и да поддържаме връзка с нашите израелски сътрудници, изключително с локалните управляващи ", сподели представител на американския съвет по националната сигурност.

Междувременно Би Би Си заяви, като се базира на формален източник, че Англия се притеснява, че повече от десетима британци са измежду убитите или в неопределеност в Израел.

Посолството на Русия в Израел пък заяви, че минимум четирима съветски жители публично се водят за безследно изчезнали след офанзивите от страна на " Хамас ", съобщи ТАСС.

Междувременно филипинското външно министерство също заяви, за изчезнали свои жители, съобщи Филипинската новинарска организация (ФНА).

Министерството съобщи, че отсрочва всички пътувания от Филипините до Израел поради  " нестабилната сигурност " там и ще остане в действие " до стабилизиране на обстановката ". В изказване на външното министерство се споделя, че броят на филипинците, изчезнали от началото на спора, също се е нараснал от шест на седем.

" Седем от тях остават в неопределеност и с тях не може да се откри връзка посредством мобилните им номера и сметките им в обществените медии ", съобщи говорителката на филипинското външно министерство Тересита Даза.

" Посолството на Филипините (в Израел) работи без спиране с израелските служби за сигурност и контактите на общността, с цел да откри положението им. Продължаваме да чакаме противоположна връзка от тях ", добави тя.

Един от изчезналите е филипинец, чиято брачна половинка се свърза по-рано с филипинското посолство в Израел и съобщи, че го е разпознала във видео в обществените мрежи, на което се вижда по какъв начин брачният партньор й е арестуван от въоръжени лица.

 Израелската войска е разположила свои войски за противопоставяне на допустимо навлизане от Ливан

Това според локално радио наподобява е станало през днешния ден в централната част на границата сред двете страни, съобщи Ройтерс.

Напрежението в Северен Израел се увеличи в миг, когато Еврейската страна се бори с бойците от " Хамас ", които в събота започнаха всеобщо навлизане на израелска територия от линията Газа.

" Беше получен отчет за навлизане на няколко хипотетични бойци на израелска територия от територията на Ливан. Войсковите сили за защита на Израел са ситуирани в региона ", се показва в изказване на израелската войска.

Израелското военно радио уточни като място на проникването региона наоколо до Адамит против ливанските гранични градове Аалма аш Шаеб и Захаджра, прибавя Българска телеграфна агенция.

Израелски бойци, подкрепени от хеликоптери, са умъртвили минимум двама бойци, които са проникнали в Израел от Ливан, заяви израелската войска. Това е знак, че против Израел може би се отваря втори фронт след офанзивата от страна на " Хамас ", показва Ройтерс.

Артилерийски обстрел и пукотевица са били чути през днешния ден на граница на Ливан с Израел, заяви в обява в обществените мрежи сътрудник на малкия екран на " Хизбула " - " Ал Манар ".

Представител на " Хизбула " сподели пред Ройтерс в отговор на известието на израелската войска, че е умъртвила няколко бойци, проникнали в Израел от Ливан, че групировката не е предприемала никаква интервенция против Израел.

Израелската войска уточни в изказване, че нейните сили " са умъртвили няколко въоръжени хипотетични бойци, които са проникнали в Израел от ливанска територия. В изказването се споделя още, че " сега регионът се обстрелва от хеликоптери " на израелската войска.

Англия поддържа правото на Израел да подхваща " пропорционални дейности ", с цел да постави завършек на насилието

" Подкрепяме правото на Израел на самозащита и на пропорционални дейности за слагане на завършек на насилието ", съобщи представителят на премиера Сунак пред публицисти, представен от Ройтерс.

" В обстановки като тази те могат да подхващат пропорционални дейности... в границите на интернационалните закони ", добави той.

Говорителят сподели още, че няма проекти за разполагане на спомагателни английски военни запаси в района.

Според представителя на Сунак английското външно министерство работи по неотложност с израелските управляващи, с цел да откри статута на своите жители в региона. По оценки на държавното управление в Израел и Газа се намират към 50 000-60 000 британци, в това число хора с двойно поданство, прибавя Българска телеграфна агенция.

В отговор за питане дали Англия счита да последва образеца на Австрия и да замрази помощите за палестинците, той сподели, че страната му до момента е предоставяла помощ на палестински бежанци посредством Организация на обединените нации и не е осведомен с " проекти за смяна на нашия метод, само че явно това е бързо изменяща се обстановка ".

Британският министър председател в това време съобщи, че ще свика среща на английския държавен комитет за реакция на рецесии (КОБРА) по-късно през днешния ден, съобщи Пи Ей Мидия в партньорство с ДПА.

Инфо: dnes.dir.bg

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР